Love & Reality

Temptation-Liyah gaat de strijd met vrouwenhaat aan

We kennen Liyah Park nog als verleidster uit Temptation Island. Ze trok er erg veel op met deelnemer Greg, maar uiteindelijk kwam er geen liefde uit voort. En dus heeft ze nu voldoende tijd over om de strijd met vrouwenhaat en scheve machtsverhoudingen tussen de genders aan te gaan.

Smash or Pass

Op bezoek bij FunX noemt Liyah de trend ‘smash or pass’ als een concreet voorbeeld van die vrouwenhaat en genderongelijkheid. “Je ziet in de filmpjes dat er misogynie (vrouwenhaat, red.) in voorkomt, maar ook scheve machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, want je ziet voornamelijk mannen die vrouwen beoordelen. Dit soort content versterkt die scheve machtsverhoudingen alleen maar. Dat gebeurt niet bewust, maar is wel het gevolg van onze patriarchale samenleving.”

Liyah erkent wel dat spelletjes als ‘smash or pass’ ook andersom gebeuren richting mannen, maar vindt de consequenties voor vrouwen veel verder gaan. “Het is allebei kwalijk, maar in het dagelijks leven worden mannen niet vaak afgerekend op hun uiterlijk, zoals dat bij vrouwen wel gebeurt. Je hoort het ook aan bepaalde commentaar in zulke filmpjes. Sommige vrouwen worden bijvoorbeeld afgewezen op basis van hun afkomst of donkere huidskleur. Dus ook al zouden vrouwen mannen beoordelen. De machtsverhoudingen liggen nog steeds anders.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Liyah Park (@six.north)

Genderongelijkheid

Liyah betreurt het feit dat vrouwen ‘vaak om aandacht van mannen moeten vechten’. “Alle vrouwen hebben wel een moment in hun leven dat ze afgekeurd worden op basis van hun uiterlijk. Het wordt vrouwen aangeleerd om te strijden voor de aandacht van mannen. Uiteindelijk denk ik dat contentmakers ervoor kiezen om content te maken die de positie van vrouwen in stand houdt, verbetert of of verslechtert. In het geval van smash or pass denk ik dat het de positie van vrouwen verslechtert, al helemaal als het van mensen van kleur komt.”

Ze besluit met advies voor mensen die toch iets als ‘smash or pass’ willen doen. “Ik denk dat het uiteindelijk niet uitmaakt wie beoordeeld wordt of de beoordelaar is. Het concept is complimenteren of roasten, want het moet vaak grappig zijn. Die twee elementen kun je volgens mij ook gewoon terug laten komen in zulke content zonder seks en aantrekkelijkheid daarbij te betrekken. Je ziet vaak dat seks en aantrekkelijkheid een factor zijn als er vrouwen in bepaalde content terugkomen, maar in het geval van mannen zie je dat over het algemeen niet.”

Voorbeeld Smash or Pass: