Je zit in de zon en je besluit om een biertje te nuttigen, wat merk je? Dat je veel eerder dronken wordt natuurlijk! Zon en zuipen gaan niet goed samen en leiden naar… het ziekenhuis. Dat was eigenlijk het hele idee achter het programma Zon, Zuipen, Ziekenhuis!
In Reality Classics haalt Love Reality een oude realityserie van zolder. Die zolder is behoorlijk stoffig, de klassiekers die we bespreken zijn al lang en breed van de televisie verdwenen. Maar dat betekent absoluut niet dat ze geen aandacht meer verdienen. Het tegenovergestelde is waar!
Zon, Zuipen, Ziekenhuis
Zon, Zuipen, Ziekenhuis maakte zijn televisiedebuut in Nederland op 4 september 2012, toen de eerste aflevering uitgezonden werd op RTL 5. Een paar jaar later, in 2018, werd er een afgezwakte variant geïntroduceerd, Zon, Zuipen, Ziekenhuis: Hier is het feestje, waarin presentatoren Dennis Weening, Rick Brandsteder en Nienke Plas meeliepen met feestende jongeren. Dit vooral naar aanleiding van een hele hoop kritiek, waarover later meer.
Programma-uitleg
Iedere aflevering van (de originele realityserie) Zon, Zuipen, Ziekenhuis was anders, maar ook weer niet. Elke keer werd er namelijk een nieuwe groep jongeren gevolgd tijdens hun vakantie. Vaak ging het om Nederlandse jeugd op één van de volgende drie populaire vakantiebestemmingen: Albufeira in Portugal, El Arenal op Mallorca en Sunny Beach in Bulgarije. Het programma had echter ook een andere insteek, want tegelijkertijd stond eveneens het werk van ter plaatse aanwezige Nederlandse dokters op de spoedeisende hulp centraal.
Gaan jongeren op feestvakantie, dan belanden ze immers vrij vaak op de EHBO, bijvoorbeeld met alcoholvergiftiging, maar ook met andere gezondheidsproblemen (breuken, zonnesteek, noem het allemaal maar op). Dat kwam dus zeker aan bod in Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Daarnaast werd er in enkele afleveringen ook een groepje Britse jongeren gevolgd, tijdens hun verblijf op het Griekse eiland Kavos. ‘Nobody parties like the British!‘
Kritiek
Op een gegeven moment kwam Zon, Zuipen, Ziekenhuis onder vuur te liggen wegens de ‘sensatiebelustheid’ van de show. In Trouw konden we lezen: “RTL brengt het in beeld zoals alleen zíj dat kan. Een jongen ligt straalbezopen in z’n ondergoed op straat en de voice over tettert: ‘De horeca maakt zich op voor een nieuwe, drukke dag.’ Dat is nog het ergste aan die reality-shows, die vette, gevoelloze studio-stemmen. Om de sensatie nog te verhogen heeft RTL 5 zelf Nederlandse artsen ingevlogen. Dat praat namelijk wat makkelijker met al die coma-zuipende jongeren.” Het was één van de redenen om met een ’tammere’ spin-off te komen.