We hebben al heel wat realityklassiekers besproken, maar De Gouden Kooi nog niet. En dat programma misstaat natuurlijk totaal niet in onze lijst met Reality Classics. De serie zorgde voor een heel groot aantal onvergetelijke tv-momenten, die meer dan eens behoorlijk explosief waren. Terror Jaap zette de villa van John de Mol op zijn kop.
In Reality Classics haalt Love Reality een oude realityserie van zolder. Die zolder is behoorlijk stoffig, de klassiekers die we bespreken zijn al lang en breed van de televisie verdwenen. Maar dat betekent absoluut niet dat ze geen aandacht meer verdienen. Het tegenovergestelde is waar!
De Gouden Kooi
Eigenlijk ontstond De Gouden Kooi op 4 september 1997 al, op de burelen van (de voorloper van) Talpa tijdens een brainstormsessie waarbij de bovengenoemde De Mol, Patrick Scholtze, Bart Römer en diens broer Paul Römer aanwezig waren. Op 23 september 2006 was de show voor het eerst te volgen via het internet en op 1 oktober 2006 was het tijd voor de eerste tv-uitzending. Het programma liep uiteindelijk tot 31 mei 2008 en kreeg géén vervolg.
Programma-uitleg
De bovengenoemde tv-bazen speelden eigenlijk een beetje leentjebuur bij verschillende programma’s, waardoor De Gouden Kooi een ‘smeltkroes’ werd van het zogenaamde Biosphere 2-experiment in de woestijn van Arizona dat toentertijd plaatsvond, Expeditie Robinson en The Real World. Het leidde tot een concept waarbij een groep kandidaten langdurig in een luxe villa werden opgesloten. Er stond best wel wat op het spel, want de laatst overgebleven deelnemer kon de desbetreffende villa winnen, maar dat niet alleen, want ook 1 miljoen euro. Kandidaten konden worden weggepest, maar verlieten het programma soms ook om persoonlijke redenen. Daarnaast konden ze worden weggestemd door hun medespelers of het tv-publiek.
Tussen 2006 en 2008 kwamen er in totaal 20 deelnemers voorbij, waarvan de meeste niet echt zijn blijven hangen. De finalisten zijn dat wel: Huub werd vierde, Amanda (Balk, de ex van dj Afrojack) derde, Brian tweede en Terror Jaap (Jaap Amesz) eerste. Jaap kwam aan zijn bijnaam door zijn medekandidaten te pesten, te terroriseren, wat voor bijzonder explosieve momenten zorgde.
Terror Jaap
Bovendien beloofde hij de helft van zijn prijzengeld te doneren aan een goed doel. Er werd gesproken over Stichting AAP, maar uiteindelijk werd het ‘Stichting JAAP’: hij had het publiek dus voorgelogen. “Als ik dat lulverhaal niet had opgehangen, had ik het spel verloren.” Jaap won 1.351.000 euro, maar verloor dit geld al behoorlijk snel omdat de DSB Bank van Dirk Scheringa failliet ging. Later was hij te zien in allerlei andere programma’s, alvorens hij geruisloos verdween.