Love & Reality

‘Wijs besluit van RTL om te stoppen met guilty pleasure-tv’

Sinds het schrappen van reality-televisie na het echec met De Villa krijgt zender RTL veel kritiek. Zo ook in het dagblad Trouw vandaag.

‘Het begon met Oh Oh Cherso in 2010’

“Het staat er echt: ‘Wij vertalen Nederlandse familiewaarden en onze rijke historie naar positiviteit, innovatie en ondernemerschap.’ Het mission statement van mediabedrijf RTL is niet mis te verstaan. Hoe dit valt te rijmen met programma’s waarin mensen alle ­fatsoensnormen te buiten gaan, is daarentegen volstrekt onduidelijk”, opent de krant.

“Jaar na jaar, te beginnen in 2010 met ‘Oh Oh Cherso’, heeft RTL programma’s op de buis gebracht die helemaal niets met familiewaarden van doen hebben. Integendeel, programma’s als ‘Temptation Island’, ‘Ex on the Beach’ en ‘Free Love Paradise’ draaien op alcohol en seksuele spanning en de hoop en verwachting dat mensen hun grenzen overschrijden. Deze programma’s moesten in de loop der jaren steeds spannender worden om de kijker telkens opnieuw aan zich te binden. Deelnemers werden soms behoorlijk gepusht om voor spanning te zorgen.”

‘Pas na de publieke ophef drong ernst van de aanranding bij RTL door’

“De Villa is de laatste loot aan deze stam. En niet bepaald de verheffendste. Toen dat vorige week uitdraaide op een aanranding in het programma, keken veel mensen er niet eens van op. Productiemaatschappij Blue ­Circle vond het geen reden om de beelden weg te houden van de televisie, de controleurs bij RTL lieten het fragment ook passeren”, gaat de Trouw verder.

“Pas nadat er publieke ophef over was ontstaan, drong het bij RTL-directeur Peter van der Vorst door dat deze aanranding echt niet door de beugel kon. Het ontbreekt aan het juiste ethische kompas, concludeerde hij terecht. Hij was zich ‘kapot geschrokken’. Hij besloot voorlopig alle programma’s van de buis te halen en onderzoek te doen naar de wijze waarop deze programma’s tot stand komen.”

‘Wijs besluit om het genre te schrappen’

“Een wijs besluit, dat om begrijpelijke redenen met het nodige cynisme is ontvangen. De guilty pleasure-programma’s zijn een van de kurken waar RTL op drijft. Het is maar zeer de vraag of RTL deze stap ook had genomen als er geen ophef was ontstaan, waardoor adverteerders weg hadden kunnen lopen.”

“Op televisie worden grenzen overschreden in de jacht op hoge kijkcijfers. Een groep burgers mag dan ­verontwaardigd zijn over de gang van zaken in het ­programma De Villa, een andere groep keek altijd graag en zal vooral teleurgesteld zijn dat De Villa en vergelijkbare programma’s nu worden geschrapt. Maar van een mediabedrijf mag worden verwacht dat het in de concurrentie om de kijker het ethische kompas op scherp houdt.”

Het volledige stuk in de Trouw over reality-televisie lees je hier.