Love & Reality

RTL leert van De Villa-schandaal: eerst een duim omhoog steken voor ‘de daad’ in Big Brother

Ruim twee jaar geleden was er het schandaal rondom De Villa, waarin tot twee keer toe seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvond. Het resulteerde in enorme ophef en zelfs een tijdelijke stop op dergelijke reality-tv.

Duimpje omhoog

Daar heeft RTL nu van geleerd, want in Big Brother moeten deelnemers voordat ze de daad gaan uitvoeren eerst allebei een duim omhoog steken, zodat de productie op de camera’s kan zien dat het alles met wederzijdse goedkeuring gaat plaatsvinden.

“We willen geen moment van twijfel hebben dat de seks niet met wederzijdse toestemming gebeurt”, legt woordvoerder Eva Peters van productiebedrijf Endemol Shine uit in het AD. In de Zweedse Big Brother gebeurde dit al een tijdje. “Voor makers is het soms best lastig om te oordelen of beide partijen instemmen met de seks. Dit maakt het duidelijk.”

Meerdere schandalen

In 2017 vond er nog een verkrachting in de Spaanse Big Brother plaats. De producers grepen niet in omdat zij dachten dat het met goedkeuring van beiden gebeurden, maar achteraf bleek de dame in kwestie te slapen.

“Uiteindelijk is dat een rechtszaak geworden (die nog loopt, red.). Het is heel naar voor alle betrokkenen”, vertelt gedelegeerd producent Jeroen Compeer in De Volkskrant. “Het idee van duimen omhoog staat duidelijk in ons regelboek, dat we met iedereen hebben besproken.” Verder is er ook geen sterke drank aanwezig in het huis, en mogen de deelnemers slechts op bepaalde momenten bier/wijn (tot een bepaalde hoeveelheid) consumeren.

Mis niets van Big Brother? Volg deze Big Brother groep!