Liften is best een enge bezigheid. En liften in Azië valt al helemaal niet aan te raden, door de taalbarrière natuurlijk, maar in het programma Peking Express moesten de deelnemende teams daar toch echt aan geloven. Het resultaat was een alleszins amusant spel/reisprogramma dat flink wat kijkers boeide. Al werden dat er steeds en steeds minder naarmate de jaren vorderden.
In Reality Classics haalt Love Reality een oude realityserie van zolder. Die zolder is behoorlijk stoffig, de klassiekers die we bespreken zijn al lang en breed van de televisie verdwenen. Maar dat betekent absoluut niet dat ze geen aandacht meer verdienen. Het tegenovergestelde is waar!
Peking Express
Peking Express vond zijn oorsprong eigenlijk in het Amerikaanse programma The Amazing Race, dat in 2001 het levenslicht zag. In 2004 besloot Net5 samen met de Belgische zender Q2 leentjebuur te spelen en een variant te introduceren op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Het was dus een coproductie met daarin ook Nederlandse én Vlaamse deelnemers. Een beetje te vergelijken met Expeditie Robinson, voordat dat geheel Nederlands werd. Er waren meerdere spin-offs en reboots, maar nu is Peking Express al een tijdje dood en begraven.
Programma-uitleg
Het concept van Peking Express was best simpel, doch interessant: acht koppels reisden liftend door een aantal landen, waarbij deze kandidaten enkel en alleen op elkaar én op de plaatselijke bevolking aangewezen waren. De deelnemers moesten racen in verschillende etappes om eliminatie te voorkomen, want het koppel dat als laatste aankwam op de plaats van bestemming, viel af en moest de show dus verlaten.
Ook werden er ‘prijzen’ uitgedeeld, zoals bijvoorbeeld amuletten, een voorsprong in een race of zelfs een vrijstelling. Die extraatjes konden de kandidaten in de wacht slepen door opdrachten te voltooien, die altijd iets te maken hadden met het land dat bezocht werd. Het uiteindelijk doel was natuurlijk om de finaleplaats als eerste te bereiken, want dan werd het spel gewonnen. En wat er dan gewonnen werd? Dat was onzeker, want het hing af van de in de wacht gesleepte amuletten, die alle 10.000 euro waard waren!
Doorgestoken kaart?
In maart 2006 kwam ex-medewerker van de show Marc Hoogesteyns op de proppen met een opmerkelijk verhaal. Hij claimde namelijk dat Peking Express doorgestoken kaart was. Het programma zou gemanipuleerd worden: “Omdat bepaalde kandidaten interessanter waren voor het programma regelde de producent een lift voor hen.” Ook zouden er in seizoen 1 bepaalde ‘saaiere’ koppels uit de race gegooid zijn. Producent en bedenker Ludo Poppe noemde Hoogsteyns ‘een pathologische leugenaar’: “Hij zit uit zijn nek te lullen.”