In Groot-Brittannië is Love Island een enorm succes, maar de serie zorgt ook al maandenlang voor veel ophef. Met name het feit dat twee oud-deelnemers (Sophie Gradon en Mike Thalassitis) zelfmoord hebben gepleegd ligt onder een vergrootglas.
Zelfmoord Sophie Gradon en Mike Thalassitis na Love Island UK
De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock uitte reeds zijn zorgen over een gebrek aan mentale bijstand voor deelnemers, ook ná de opnames. “De plotselinge, enorme blootstelling aan bekendheid kan grote invloed hebben op mensen.”
Destijds reageerde RTL, dat op 23 september via Videoland van start gaat met een tweede seizoen van Love Island in Nederland: “De begeleiding van de deelnemers van dit soort realityprogramma’s heeft bij ons hoge prioriteit. Er is een streng selectieproces, inclusief psychologische screening. Daarnaast is er zowel voor, tijdens als na het programma professionele psychologische begeleiding.”
Britse parlement stelt vragen
Vanwege alle ophef rondom Love Island onderzoekt het Britse parlement momenteel de zaak. In dat kader werden deelnemers Marcel Summerville (Love Island UK 2017) en Yewande Biala (huidige seizoen) naar de kamer gehaald om vragen te beantwoorden.
Er werd onder meer gevraagd wat zij er van vonden dat een deelnemer op Love Island UK slechts 2,80 Britse pond per uur verdient.
Dat deerde Marcel, voormalig lid van de muziekgroep Blazin’ Squad, echter niet. “Ik ben blij dat ik mee heb gedaan. Het heeft mijn leven veranderd en me veel opgeleverd. Het is pas ná je deelname wanneer je serieus geld gaat verdienen.”
En Yewande vult aan, geciteerd door de krant The Guardian: “Ik wist niet eens dat we überhaupt betaald kregen. Ik wilde gewoon iets nieuws in mijn leven gaan doen. Dat had niets met geld te maken.”
‘Sexy kleding bij challenges niet vernederend, maar gewoon voor de lol’
Verder vroeg het parlement of de challenges voor deelnemers wel eens als ‘vernederend’ werden ervaren, omdat bijvoorbeeld ‘de challenge waarin dames in sexy bunny-pakjes op een loopband achter een wortel aan moesten rennen erg stereotyperend was’. “Zo heb ik er zelf niet eens naar gekeken”, blikt Yewande terug.
“De meeste challenges waren echt leuk. Bovendien waren we al blij als we überhaupt even het huis uit konden om lol te hebben.” En Marcel: “Mannen moesten vaak speedo’s aan. Normaal zou ik die nooit dragen, maar het is gewoon voor de lol.”
Tot slot weerspreekt Yewande veel klinkende geluiden over ‘het creëren van bepaalde typetjes door flauwe montage van de producers’. “De producers hebben niets te maken met wat jij zelf zegt en doet. Het gebeurde alleen wel eens dat als ik vertelde dat ik boos was op iemand, een producer voorstelde ‘dat ik dan even met diegene moest gaan praten’. Maar dat is vooral voor het publiek, zodat zij de situatie en mijn emotie beter begrijpen.”
Het volledige artikel van The Guardian over Love Island UK vind je hier.