Love & Reality

De producent reageert: is Big Brother al met al een succes geworden?

Vanavond is de grote finale van Big Brother; dan mogen NickLiese en Jill weer terug naar hun geliefden. In gesprek met De Telegraaf velt producent Jeroen Compeer van EnDeMolShine zijn oordeel over het rentreeseizoen van de show. ‘Veel dieptepunten en héél veel hoogtepunten, maar ik ben trots op elke bewoner, hoe kort of lang die ook in het huis heeft gezeten.’

‘Bescheiden succes’

Compeer vertelt dat ‘zijn verwachtingen grotendeels zijn uitgekomen’. “Je hebt een idee, maar je weet nooit hoe het echt gaat. Dat is bij dit programma nog meer dan bij elk ander format. Wij volgen de bewoners. Zij slaan een bal, en wij slaan terug. Ha, nee het stond niet in ons script dat er mensen zelf zouden vertrekken. We hadden wel bedacht dat er misschien iemand zou zijn die uit eigen beweging weg zou gaan omdat die het te pittig zou vinden of niet klikte met de rest. Maar we hadden nooit gedacht dat drie mensen tegelijk zouden opstappen. Al vind ik het ook wel cool dat zij het lef hebben gehad om een grens te trekken: tot hier en niet verder.”

Opvallend is dat er geen enkele keer gevreeën is, en de duimpjes (het signaal van wederzijdse goedkeuring) dus niet de lucht in hoefden. “Dát was dan juist weer niet zo’n verrassing, omdat de cast voor een groot deel bestond uit mensen met een vaste relatie en niet alleen maar blije vrijgezellen”, legt Compeer uit. “Vroeger was het heel belangrijk dat er zoiets gebeurde in dat korzelige, groene beeld. Nu is dat de kern van Big Brother niet meer. We hebben die afspraak gemaakt omdat je er in deze tijd zo voorzichtig mee moet zijn. Maar er zijn zoveel variaties van Big Brother gekomen waarin het alleen maar draait om seks dat het zeker geen teleurstelling was dat niemand met elkaar in bed is gedoken. Dit ging veel meer over menselijke relaties en hoe die kunnen veranderen. Dat je iemand eerst stom kan vinden en daarna weer leuk, en andersom.”

Nederland vs. België

Ongeveer halverwege de show ontstonden er plots twee kampen: Nederland versus België. “Ik denk dat we ons daar wel een beetje op verkeken hebben. We hadden gedacht dat dat helemaal geen issue zou worden, maar dat werd het wel even. Misschien ook wel logisch, als mens heb je de neiging types te kiezen die het dichtst bij jezelf komen, landgericht in dit geval. Dat vond ik heel zonde, gelukkig is dat na een tijdje verdwenen. De les is ook wel: laat maar gaan. Wat gisteren heel erg een issue was, speelt de dag daarna geen rol meer. En de eindstand was, tot Michel afgelopen dinsdag afviel, twee Nederlanders en twee Belgen. Tot kort voor de finale was het wonderbaarlijk in evenwicht.”

Compeer erkent: “Het is niet de grote hit geworden die het allereerste seizoen was, maar daar is het de tijd niet meer voor en daarvoor is het inmiddels ook niet meer vernieuwend genoeg. Maar ik denk dat we allemaal zeer tevreden zijn, ook met de cijfers en dat is geen pr-praatje. In alle eerlijkheid: ik had echt geen idee wat het tussen alle overdaad aan dergelijke programma’s nog zou doen. We hebben geen miljoenenpubliek getrokken maar gemiddeld wel tussen de 300- en 600.000 kijkers inclusief uitgesteld kijken en dat is superfijn. Je kunt spreken van een bescheiden succes. Een nieuwe reeks zijn we zeker aan het onderzoeken, waarbij we goed zullen kijken naar alle lessen uit deze editie. Het huis blijft nog even staan, maar niet om snel weer bewoond te worden. Ik denk dat, als het terugkomt, de tijd daarvoor pas over een jaar rijp is.”

Vanavond finale

Vanavond is dus de finale, maar helaas niet met veel publiek en vuurwerk, zoals in 1999 voor winnaar Bert. “Dat is wel heel jammer. Wel zullen er geliefden en familie zijn en alle oud-bewoners, op Theo na. Die heeft daar geen behoefte aan, wat zijn goed recht is. We kronen de winnaar, maar kunnen als makers geen groot eindfeest houden. De winnaar die de geldpot wint, iedereen weer ziet en eindelijk naar buiten mag, beleeft sowieso een toffe avond. Wie dat wordt, daar is echt geen peil op te trekken. Ik heb het al vaak mis gehad. Er zijn zoveel kampen, zoveel fanclubs die elkaar soms hard bestrijden. Het is volledig aan de kijker. Ook ík laat me verrassen”, aldus de producent tot slot.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Big Brother 2021 (@bigbrothernlbe)