Love & Reality

RTL onthult resultaten onderzoek naar De Villa

De afgelopen maanden is er uitvoerig onderzoek gepleegd naar De Villa, dat door RTL van de buis werd gehaald vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. De conclusie van dit onderzoek: er zijn géén strafbare feiten gepleegd in de serie.

‘Geen strafbare feiten in De Villa’

“Op basis van het (ruwe) beeldmateriaal, beschikbare documenten en gesprekken met betrokkenen heeft de commissie van experts onder leiding van strafrechtadvocaat Richard Korver geoordeeld dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd”, valt er te lezen in een persverklaring van RTL en productiebureau Blue Circle.

Zij benoemen een ‘veilige omgeving met duidelijke grenzen en passende ondersteuning.’ De schreeuw om ‘aanrandingen’ bij meisjes die dronken op bed lagen was een resultaat van ‘ongelukkige inschattingen in het montage- en uitzendproces’, klinkt het.

Peter van der Vorst opgelucht

Programmadirecteur Peter van der Vorst is vooral erg opgelucht met die conclusie. “Wij moeten wel lering trekken uit de conclusies. De beelden die de maatschappelijke discussie hebben aangewakkerd, zijn door de montage en onze checks geglipt. Dat had nooit mogen gebeuren en dat spijt ons. Het is heel begrijpelijk dat dit tot publieke verontwaardiging heeft geleid. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat hebben we ook uitgesproken naar de deelnemers.”

Georgette Schlick van Blue Circle vult aan: “Een aantal betrokkenen heeft veel last gehad van de situatie die is ontstaan en voor sommigen geldt dat nog steeds. Dat spijt ons enorm. Ten aanzien van de kandidaten is voor ons als producent juist het welbevinden van de deelnemers aan onze programma’s essentieel.”

“Dat deze keer het programma tot negatieve ervaringen heeft geleid, betreuren we dan ook ten zeerste. Gelet op de veranderde maatschappij waarin we leven, hadden we de montage scherper moeten bekijken, zodat we hadden kunnen voorkomen dat de suggestie van strafbare feiten kon worden gewekt.”

De Villa